Sitemap - 2023 - De DocUpdate

DE EINDEJAARSEDITIE van DE DOCUPDATE, met de allerbeste documentaires van 2023. Althans, mijn jaarlijstje.

Editie 336: Of ze zichzelf als een terrorist ziet? Tanja Nijmeijer, jarenlang het Nederlandse gezicht van de Colombiaanse FARC-beweging, reageert ferm. ‘Natuurlijk niet.’

Editie 335: 'Weet je wel wat je hebt aangericht’ vraagt een New Yorkse politieagent aan Mark David Chapman. ‘Ja, ik heb mezelf gedood, want ik ben John Lennon.’

Editie 334: Als Jon Batiste elf Grammy-nominaties krijgt voor zijn album We Are, start zijn vrouw, de schrijfster Suleika Jaouad, met een nieuwe Chemokuur.

Editie 333: Er is niets mis met zwarte mensen, concludeert historicus Ibram X. Kendi in het vlammende filmessay Stamped From The Beginning. Maar alles met hoe we naar zwarte mensen kijken.

Editie 332: Als 'stunt double' voor Daniel Radcliffe in Harry Potter haalde David Holmes halsbrekende toeren uit. Totdat het noodlot toesloeg.

Editie 331: ‘Did he do it?’ schreeuwt een enorm billboard. Margie Ratliff schrikt van de poster van haar vader. In de true crime-serie The Staircase wordt onderzocht of hij haar moeder heeft vermoord.

Editie 330: ‘Jij, ik, niemand slaat zo hard als het leven’, laat Sylvester Stallone Rocky zeggen. ‘Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom hoe hard je geslagen kunt worden.’

Editie 329: In The Enfield Poltergeist probeert Maurice Grosse in 1977 opnamen te maken van de klopgeest die steeds op bezoek komt bij het elfjarige Britse meisje Janet Hodgson.

Editie 328: Geheimagenten kunnen volgens schrijver John le Carré, de meester van de spionnenroman, niet zonder ‘zelf opgelegde schizofrenie’. Ze zijn verslaafd aan verraad.

Editie 327: Moonage Daydream is het levensgrote uitroepteken achter de imposante carrière van David Bowie, een artiest en kunstenaar met duizend gezichten.

Editie 326: Is de lastpost Paddy Moriarty verdwenen in de vleestaart van Fran? Sinds Paddy heeft gezegd dat hij Frans taarten nog niet aan zijn hond zou voeren, kan zij hem niet meer luchten of zien.

Editie 325: Het is weer het witte reddersseizoen, sneert de zogenaamde White Savior Starter Kit. ‘Make sure you’re prepared to pretend you know how to address complex problems abroad!’

Editie 324: ‘Voor minder dan tienduizend dollar kom ik mijn bed niet uit’, heeft supermodel Linda Evangelista ooit in een opwelling gezegd. Die uitspraak zal ze al snel betreuren.

Editie 323: Ze hóefden helemaal niet te schieten. De mannen die in 13 juli 1942 in Polen 1500 Joden vermoordden hadden dat bevel naast zich neer kunnen leggen.

Editie 322: 'Wil je de waarheid horen of wat me was opgedragen om te zeggen?’ vraagt Michael Johnson, oud-hoofd jeugdbescherming van de Boy Scouts, over seksueel misbruik bij de Amerikaanse scouting.

Editie 321: Wie kunnen er beter iemand geld aftroggelen dan junks en boeven? En wie zitten er in Telemarketers dus te bellen voor allerlei goede doelen? Juist.

Editie 320: ‘De wens om uniek te zijn zet ons aan het consumeren, vervuilen en stressen. Het zou onze ondergang kunnen betekenen’, stelt Bart Eysink Smeets. ‘Gelukkig voor de mensheid ben ik geboren.’

Editie 319: ‘Johnny’ en ‘Amber’ zijn niet meer dan personages in een gigantisch social mediacircus, een moderne variant op het aloude gladiatoren- of stierengevecht.

Editie 318: Een Mexicaanse seriemoordenaar die zich richt op oude vrouwtjes. Rond de eeuwwisseling zou de killer bijna 50 slachtoffers hebben gemaakt.

Editie 317: ‘If you’re white, you’re alright’, zegt een plaatselijke historicus over de slavengraven op het eiland Sint-Helena. ‘If you’re brown, stick around. If you’re black, step back.’

Editie 316: De dood van een kind laat je toch niet afkopen? Zelfs niet voor vijftig miljoen dollar. In Jemen is zo’n aanbod, bloedgeld, echter helemaal niet zo vreemd.

Editie 315: Op 3 juli 1993 wordt er een lijk gevonden in het Kralingse Bos. De homoseksuele man is met messteken om het leven gebracht. Volgens zijn vrouw ging hij elke woensdagavond trimmen.

Editie 314: De term ‘overkill’ vat het treffend samen. De slachtoffers van de Last Call Killer blijken niet zomaar gedood. Ze zijn afgeslacht, in stukken gezaagd en langs de weg gedumpt.

Editie 313: Eerst verkeerde George Michael binnen Wham! nog continu in Andrew Ridgeley's schaduw. Eenmaal op dreef als songschrijver kon zijn vriend hem echter nauwelijks meer bijbenen.

Editie 312: ‘Homoseksualiteit moet koste wat het kost bestreden worden’, stelt Heinrich Himmler. ‘Anders is het Germaanse rijk ten dode opgeschreven.’

Editie 311: Hij werd 'Mr. Integrity' genoemd, maar topnotaris Frank Oranje, bestuursvoorzitter van de landsadvocaat Pels Rijcken, verduisterde in twintig jaar ruim elf miljoen euro.

Editie: 310: ‘Jij bent aan de ene kant programmamaker, maar in hoeverre ben je mijn vriend?’ zegt Frank Masmeijer tegen documentairemaker Roy Dames. ‘Als je me naait, heb je een probleem.’

Editie 309: Als je het kunt imagineren, kun je het ook worden, meent Arnold Schwarzenegger. Mister Olympia bijvoorbeeld. Een actieheld. Of – als geboren Oostenrijker – gouverneur van Californië.

Editie 308: ‘Ik heb ooit een sleutelhanger gekocht’, vertelt Wollie. ‘En die tekst vond ik zo mooi: Onvoorwaardelijke liefde, hoe ziet dat eruit? Voor mij heel eenvoudig: vier poten en een snuit.’

Editie 307: Zijn zaak is ’voor honderd procent puur op racisme gebaseerd’, beweert Jaitsen Singh in de Nederlandse true crime-serie Een Amerikaanse Nachtmerrie. Hij zit in de VS vast voor moord.

Editie 306: ‘Soms denk ik: als ik dit aan mensen vertel, denken ze waarschijnlijk dat ik lieg’, zegt Gert van der Graaf over zijn onbegrensde liefde voor ABBA's Agnetha. ‘Wij hielden van elkaar.’

Editie 305: ‘Je krijgt weer de vorm van jezelf’, zegt Michael J. Fox in de meesterlijke documentaire STILL, nadat hij zijn Parkinson-medicatie heeft ingenomen. ‘Je wordt weer met jezelf gevuld.’

Editie 304: Ennio Morricone is absoluut de medeauteur van Sergio Leone's films, stelt Quentin Tarantino. ‘Want ze zijn ondenkbaar zonder de muziek van Morricone.’

Editie 303: Drie minuten amateurfilm. Meer is er van de bewoners van het Joodse stadje in Polen niet bewaard gebleven. Maar naar wie kijken we eigenlijk? En wat betekent dit dan?

Editie 302: De Sackler-vleugel van het Metropolitan Museum wordt overgenomen door demonstranten die pillenpotjes droppen en een ‘die-in’ organiseren. ‘Sacklers lie, people die’.

Editie 301: Alleen het drinken van het bloed van hun slachtoffers ontbreekt. Verder zou het pedonetwerk dat in Outreau wordt opgerold zomaar afkomstig kunnen zijn uit de eerste de beste complottheorie

Editie 300 (!): Becker speelt doorgaans vooral tegen Becker. Als hij die verslaat, wint hij meestal ook wel de wedstrijd.

Editie 299: Hummende mensen. Kees Momma wordt er gek van. Kunnen ze niet gewoon zeggen wat ze bedoelen? Ja of nee.

Editie 298: ‘Ik mocht alles van haar', zegt Allard Detiger over zijn moeder, die steeds meer met het leven - en hem - begon te worstelen. 'Zolang ik maar dichtbij haar bleef.’

Editie 297: 'Als de overheid zo met ons omgaat, is er geen plek meer voor eerlijke mensen in Nederland.’

Editie 296: ‘En die seks en zo dan? Hoe moet dat dadelijk dan?’

De DocUpdate (6 maart, editie 295)

De DocUpdate (27 februari 2023 - editie 294)

De DocUpdate (20 februari 2023 - editie 293)

De DocUpdate (13 februari 2023 - editie 292)

De DocUpdate (6 februari 2023 - editie 291)

De DocUpdate (30 januari 2023 - editie 290)

De DocUpdate (23 januari 2023 - editie 289)

De DocUpdate (16 januari 2023 - editie 288)

De DocUpdate (9 januari 2023 - editie 287)

De DocUpdate (2 januari 2023 - editie 286)